Home

  LAAT JE SPORTCLUB NIET IN Z'N HEMD STAAN

  Voorwoord

  Afgelopen najaar startte de campagne ‘Laat je sportclub niet in zijn hemd staan’, om aandacht te vragen voor de moeilijke tijden waarin sportclubs verkeren. Minder subsidies, hogere huur en teruglopende inkomsten raken de sportclubs in Nederland hard. Daarnaast blijft het lastig om leden te behouden en voldoende vrijwilligers te vinden. NOC*NSF riep daarom iedereen op om ideeën in te dienen die verenigingen kunnen helpen met hun financiën, ledenbehoud en -werving of met het verkrijgen van voldoende vrijwilligers.

  Er kwamen ontzettend veel goede ideeën binnen. Sommige ideeën waren heel doordacht, andere creatief, strategisch van opzet of juist rechttoe, rechtaan. Elk idee had wel iets waardevols in zich. In dit e-zine presenteren wij de top 8 van alle ingediende ideeën, waarbij de initiatiefnemers vertellen hoe ze daartoe kwamen, hoe ze die in de praktijk hebben gebracht en wat anderen daaraan kunnen hebben. Deze portretten worden omlijst door een kort persoonlijk verhaal van de juryleden, Erben Wennemars, Minke Booij en Kees Jansma. Zij vertellen over het onmiskenbare belang van de sportvereniging in hun leven.

  Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC*NSF vertelt ter introductie over nut en noodzaak van deze campagne. Hij legt uit waarom het niet toevallig is dat de grande finale van deze campagne op deze dag, waarop we in het kader van 200 jaar Koninkrijk het recht op vrijheid van vereniging en vergadering vieren, gepresenteerd wordt. Ook leest u in dit magazine over de open club, het concept waarbij de moderne sportvereniging zich openstelt voor haar omgeving, om zo tot een vitale en veelzijdige toekomst van de club te komen. En als u nog geen kennis heeft gemaakt met Sport.nl, hét sportieve platform voor sportend Nederland, dan biedt dit magazine daartoe ook de gelegenheid.

  Volgend op de 8 genomineerden vindt u het juryrapport, waarin de top 3 bekendgemaakt wordt. En de toelichting van de jury op de keuze van de gelukkige winnaar, die € 10.000,- voor zijn club binnenhaalt. Maar we presenteren niet alleen de beste ideeën. Ook een groot aantal andere voorstellen, die het niet tot de finale brachten, zijn de moeite waard kennis van te nemen. Daarom vindt u deze, gerangschikt naar verschillende hoofdthema's, variërend van 'vrijwilligers' tot 'sponsoring' en 'promotie en communicatie' en 'open club’ ook terug in dit magazine.

  Wij hopen dan ook dat u in dit magazine inspiratie vindt om uw sportvereniging een nóg stralender toekomst te bieden. Zodat ons land over 200 jaar nog steeds over een bloeiende sportcultuur rijk is!

  NOC*NSF

  Gerard Dielessen: “Blijf vernieuwen!”
  Ambassadeurs
  De open club: het kloppend hart van de buurt
  De finale
  Eervolle vermeldingen
  Zet jouw club op de kaart met Sport.nl!