Home

  LAAT JE SPORTCLUB NIET IN Z'N HEMD STAAN

  Inzamelen tot het clubhuis er staat

  De klap kwam hard aan bij Atletiekvereniging Suomi uit Santpoort, toen halverwege 2013 werd geconstateerd dat het huidige houten clubhuis onderhevig is aan een onomkeerbaar rottingsproces. Een nieuw onderkomen is voor Suomi noodzakelijk. Maar om dat te realiseren, moet de club zelf honderdduizend euro zien op te hoesten.

  Achtergrond: 

  Voor een vereniging met driehonderd leden is het bijna onmogelijk om dat bedrag binnen de beoogde termijn van twee jaar bij elkaar te brengen, los van de andere stijgende kosten. Maar om Suomi een toekomst te bieden, is er geen andere uitweg mogelijk. Het clubhuis móet er komen, daar is iedereen binnen de vereniging het over eens. “Veel betrokkenen hadden er in eerste instantie weinig vertrouwen in. Maar op een bepaald moment is er een aantal leden opgestaan dat een daadkrachtige commissie heeft opgericht onder de actienaam ‘op weg naar een ton’. Sindsdien is het inzamelingsproces in een stroomversnelling terechtgekomen”, vertelt commissielid Karin Dobber.

  Project van de hele gemeente

  In totaal is er 250.000 euro nodig voor de bouw van het nieuwe clubhuis. Van dat bedrag verwacht de vereniging 150.000 euro te financieren met een garantstelling van de gemeente Velsen en de Stichting Waarborgfonds Sport. De geldmeter van de inzamelingsactie staat op 80.000 euro, een bedrag waarvan de vereniging aanvankelijk niet had durven dromen. Jong en oud is al anderhalf jaar bezig met het opzetten van kleine en grote acties. De één verkoopt blikken met koeken, de ander organiseert een Hollandse feestavond. Daarnaast hebben veel leden een obligatielening met periodieke gift afgesloten.

  Op de website en via sociale media en nieuwsbrieven worden de leden en andere betrokkenen duidelijk geïnformeerd over de stand van zaken. “Toeschouwers zijn ineens vrijwilligers geworden en dankzij de bekendheid die we hebben verworven, hebben we ook nieuwe leden mogen verwelkomen.”

  Suomi heeft een gevoel van betrokkenheid weten te creëren in de wijde omgeving. “Een stichting die het straatvoetbaltoernooi organiseert tijdens de jaarlijkse feestweek in het dorp, doneerde de opbrengsten hiervan spontaan aan onze vereniging. Dat soort dingen maken we nu mee.”

  Extra inkomsten

  Naast het inzamelen van geld is de atletiekvereniging ook bezig met het inperken van zo veel mogelijk kosten. Een kritische blik daarop zorgt nu zelfs voor extra inkomsten. “Door het afsluiten van contracten met inzamelaars die geld geven voor oud papier, kleding en frituurvet, is de dure afvalverwerking nu een milieustraat die geld oplevert”, doet het commissielid uit de doeken.

  “We gaan door tot de honderdduizend euro”

  “Maar ook ons speciale sponsorplan voor bedrijven levert extra inkomsten op. Hierbij ontvangt de sponsor een hardlooppakket voor zijn sponsorgeld. Daarmee kunnen werknemers een kwartaal lang gratis trainen bij Suomi. Naast gezonde werknemers voor het bedrijf levert het ook weer nieuwe leden op voor de vereniging.”

  Krachthonk voor de talenten

  De komende maanden worden voor Suomi extra spannend. De bestuursleden moeten binnenkort gaan beslissen hoe zij hun actie verder gaan voortzetten. Ook met tachtigduizend euro en een beperkter garantiebedrag kan er een nieuw clubhuis worden neergezet, maar in dat geval kan er geen krachthonk gebouwd worden. “Dat zou ongelooflijk jammer zijn, want een krachthonk is voor onze toptalenten bijna noodzakelijk. Een aantal van onze leden presteert heel goed op landelijk niveau. Eén van onze talenten heeft met het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) meegedaan en won dit jaar de zilveren medaille op de tweehonderd meter tijdens de indoorkampioenschappen. Dat soort atleten traint nu een dag per week bij een andere vereniging. We zouden het fijn vinden als wij hen die faciliteiten weer zelf kunnen bieden, zodat we ook onze talentvolle leden langer aan ons kunnen binden en meer mensen naar het hoogste niveau kunnen stuwen.”

  Combinatie van atletiekprestaties en moed

  Atletiekvereniging Suomi is aangesloten bij de Atletiekunie. De sportclub is in 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht. ‘Suomi’ is de naam die de inwoners van Finland aan hun vaderland geven en betekent vrij vertaald ‘land van meren’. Finland was destijds een belangrijk atletiekland met kampioenen op het gebied van speerwerpen en middenafstanden. Daarnaast hadden de Finnen zich als klein land moedig - en met succes - verzet tegen een inval van de Sovjet-Unie. De combinatie van atletiekprestaties en moed heeft geleid tot de clubnaam van de Velsenaren die al bijna 75 jaar standhoudt. “Suomi is een kleinschalige vereniging, maar door de goede trainingen die onze leden krijgen, beschikken we altijd over een paar toplichtingen. Dat gaat niet alleen om jong talent. We beschikken ook over 45-plussers die medailles binnenhalen op halve marathons in de regio. Dat willen we koste wat kost blijven volhouden.”

  Groot zijn als kleine vereniging

  Wat voor Suomi begon als een noodzakelijke actie, is uitgegroeid tot een project waar diverse verenigingen in de omgeving al door zijn geïnspireerd. “Natuurlijk is het vervelend dat we met dit probleem zijn geconfronteerd, maar het heeft ons indirect al zó veel moois opgeleverd. Het geeft maar weer aan dat je door te geloven in je eigen kracht en innovatief bezig te blijven, heel veel voor elkaar kunt krijgen. Ons heeft het geleerd dat je nooit bang hoeft te zijn voor grote bedragen en dat je gewoon in actie moet komen, ook al ben je nog zo klein. Het geeft ons het gevoel dat alles mogelijk is”, verzekert Dobber.

  "Ons heeft het geleerd dat je nooit bang hoeft te zijn voor grote bedragen en dat je gewoon in actie moet komen, ook al ben je nog zo klein"

  “Maar ook teleurstellingen incasseren is onderdeel van zo’n actie. Bepaalde fondsen van wie we grote geldbedragen verwachtten, zeiden ‘nee’. Dan moet je door de zure appel heenbijten en andere fondsen blijven aanschrijven. Wij willen aan de rest laten zien dat je ook als kleine vereniging heel groot kunt zijn. Ondanks het feit dat we het benodigde bedrag nog niet bijeen hebben, blijven we strijdvaardig. We gaan door tot de honderdduizend.”