Home

  LAAT JE SPORTCLUB NIET IN Z'N HEMD STAAN

  SummerKids bij de schaatsclub

  Schaatser en jeugdtrainer Manon Spruit richtte vorig jaar SVL SummerKids op; een aparte jeugdunit binnen schaatsvereniging Lansingerland (SVL). Wanneer het schaatsseizoen voorbij is, organiseren Spruit en haar schaatsvriendinnen een wekelijks sport- en speluurtje voor alle pupillen van de club.

  Achtergrond: 

  Het was een regenachtige middag in januari 2014. De achttienjarige Spruit zat in de tram vanuit school naar huis. “Typisch zo’n middag waarop je denkt: ik wil zomer”, blikt ze terug.
  “Terwijl ik voor me uitstaarde, dacht ik terug aan de droogtrainingen die ik als kleine pupil kreeg bij de schaatsvereniging waarvan ik vroeger lid was. Op woensdagavond deed ik daar altijd aan mee en ik vond dat fantastisch. Tegelijkertijd bedacht ik me dat er voor de pupillen van schaatsvereniging Lansingerland alleen maar skeeler- en fietstrainingen werden gegeven in de zomer. Als je daar als kind dus niet van houdt of als je ouders geen geld beschikbaar hebben om het benodigde materiaal te kopen, zou er ’s zomers voor jou niets te doen zijn bij de club. Het gevolg daarvan is dat je je schaatsvriendjes niet meer ziet en het schaatsen naar de tweede plek verschuift, omdat je in de zomer lekker aan het voetballen bent geweest. Het kwam wel eens voor dat kinderen naderhand hun lidmaatschap beëindigden. Opeens dacht ik bij mezelf: hoe tof zou het zijn om zelf een zomeractiviteit te gaan opzetten die toegankelijk is voor iedereen?”

  "Opeens dacht ik bij mezelf: hoe tof zou het zijn om zelf een zomeractiviteit te gaan opzetten die toegankelijk is voor iedereen?”

  Balsporten

  Op die regenachtige dag in januari zag Spruit het al helemaal voor zich: elke week een zomertraining speciaal voor de jongste leden van Lansingerland. “Vanaf het begin had ik het idee om hierbij zo veel mogelijk te focussen op balsporten. Waarom? Als schaatser train je doorgaans vrijwel nooit met een bal, terwijl dat voor een kind wel belangrijk is om de algemene coördinatie en motoriek te ontwikkelen. Uiteindelijk komt dat je ook ten goede op het ijs. Kijk maar naar topschaatsers als Sven Kramer en Ireen Wüst; zij hebben in het verleden allebei een balsport beoefend”, verklaart Spruit.
  “Daarnaast is het sociale aspect en het plezier misschien wel het belangrijkste. Gewoon een uur lang dolle pret, het contact met je schaatsvriendjes onderhouden en tegelijkertijd fanatiek sporten; dat was wat ik voor ogen had.”

  Schaatsvereniging Lansingerland

  Schaatsvereniging Lansingerland is voortgekomen uit IJsclub Bleiswijk, die in 1885 werd opgericht. Laatstgenoemde schaatsclub hield zich vooral bezig met activiteiten en wedstrijden op natuurijs. Bij de bestuursleden van Bleiswijk groeide de wens om ook actief te zijn wanneer er geen natuurijs zou zijn. Daarom werden er destijds twee nieuwe units in het leven geroepen; de schaats-/trimvereniging voor de senioren en de jeugdtrainingsgroep voor de junioren. De schaats-/trimvereniging werd een aantal jaren later opgeheven, waarna deze afdeling is opgegaan in de Trainingsgroep IJsclub Bleiswijk. De Trainingsgroep was juridisch gezien niet zelfstandig, maar had in de praktijk wel een eigen bestuur en financiële verantwoording. Door de sterke groei van het aantal leden en de verschillende disciplines wilde Bleiswijk na verloop van tijd een andere bestuursstructuur. In 2008 is in goed overleg besloten om schaatsvereniging Lansingerland op te richten. De club richt zich voornamelijk op het trainen van jeugd en senioren, maar de leden kunnen er daarnaast ook wedstrijdsport bedrijven. Dat speelt zich echter alleen af in de wintermaanden.

  Een begrip binnen de club

  Spruit besloot haar plannen voor te leggen aan twee van haar schaatsvriendinnen. Zij waren meteen enthousiast. De innovatieve leden van schaatsvereniging Lansingerland zijn begonnen met het schrijven van een plan voor het bestuur, de promotie, het materiaal, de naam en het logo. “We zijn uiteindelijk op de bestuursleden afgestapt en zij waren meteen positief, wat ons alleen maar extra stimuleerde om er een succes van te maken.”
  SVL SummerKids was geboren. “We waren van mening dat SummerKids een begrip moest gaan worden binnen de club. Iets nieuws, met een fris thema. Als SummerKids-team mochten we vorig jaar als eerste activiteit de laatste schaatstraining van het seizoen verzorgen. Dit deden we in de vorm van een ‘foute party on ice’; een feestmiddag waarbij plezier voorop staat, zoals we dat bij SummerKids ook willen. Het werd een groot succes. Nog blijer waren we een paar dagen later, toen bleek dat er maar liefst 34 aanmeldingen voor SummerKids waren binnengekomen. Dat hadden we nooit durven denken.”

  Nieuwe leden door SummerKids

  Het bestuur van de schaatsvereniging schonk Spruit en haar vriendinnen meteen een klein geldbedrag, waarmee materiaal kon worden gekocht. “Toen zijn we begonnen met het organiseren van activiteiten; strandtrainingen, voetbalspelletjes, trefbaltoernooien, touwtje springen, waterballonnengevechten, noem maar op. De kinderen vonden het fantastisch. Iedere week was een feest, ook voor ons. Daarbij waren de reacties van de ouders heel positief. De kinderen hebben aan één paar sportschoenen genoeg om mee te kunnen doen aan ons wekelijkse zomeruurtje. Dat maakt deelname voor heel veel mensen toegankelijk”, weet Spruit.

  "Het eerste seizoen is dubbel en dwars geslaagd”

  Er kwamen zelfs kinderen van buiten de vereniging opdraven. Uiteindelijk zijn er dankzij SummerKids in één seizoen vijf nieuwe leden voor schaatsvereniging Lansingerland bijgekomen. “Drie van hen schaatsen nu al op wedstrijdniveau. Dat is natuurlijk helemaal prachtig. Het eerste seizoen is dubbel en dwars geslaagd.”

  Zonder plezier geen olympisch kampioen

  Het aankomende zomerseizoen hoopt het team van SummerKids in totaal veertig kinderen te gaan vermaken; zes meer dan vorig jaar. De meiden hebben een extra trainer aangesteld om de kwaliteit van de sport- en speluurtjes zo hoog mogelijk te houden. Spruit: “In de toekomst willen we meer sporten gaan aanbieden, zoals korfbal bijvoorbeeld. Daar hebben we nu het materiaal nog niet voor, omdat het te duur is. Ook willen we graag ieder jaar een zomerkamp gaan organiseren voor de kinderen. SummerKids is uitgegroeid tot een aparte jeugdunit binnen de schaatsvereniging, zoals we dat vooraf hadden gewenst. We hopen dit nog heel lang te kunnen blijven doen, zodat de kinderen ook in de zomer met veel plezier naar de club blijven gaan en hun vriendjes hier enthousiast over blijven vertellen. Als de buitenwereld hoort en ziet dat het een feest is om onderdeel te zijn van onze schaatsclub, brengt dat nieuwe enthousiaste leden met zich mee. Dat is ook gebleken. De jeugd heeft de toekomst en SummerKids wil dat iedere pupil met een lach op het gezicht naar de club toekomt en huiswaarts keert. Ik zeg altijd: olympisch kampioen word je nooit zonder plezier.”