Een ballentuin. Dat is volgens Laura Koopmans van de Mantgumer Tennis Club dé manier om kinderen kennis te laten maken met de hoogdrempelige tennissport.
De Mantgumer Tennis Club komt uit een flinke dip. Enkele jaren geleden telde de Friese club nog maar vijftig leden, waarvan zo'n tien jeugdleden. Door het organiseren van schooltennis en andere activiteiten is dat aantal inmiddels opgeschroefd tot tot zeventig senioren- en dertig jeugdleden. Laura Koopmans, lid van de jeugdcommissie, merkt dat kinderen uit zichzelf niet enthousiast worden om te gaan tennissen. “Omdat er geen plek is waar kinderen vrijblijvend kunnen kennismaken met de sport is het voor ons erg lastig om ze naar onze club te trekken.”
Koopmans legt uit dat Mantgum veel mogelijkheden tot bewegen biedt, maar dat de drempel naar de tennisbaan te hoog is. “We hebben een speeltuin, een skatebaan en een sportveld. Er is veel jeugd, maar kinderen kiezen sneller voor een groepssport als kaatsen of korfbal. Om te kunnen tennissen moet je niet moet niet alleen lid van de club worden, maar ook eerst een tennisracket kopen. Pas dan kom je voorbij die hoge hekken rondom de tennisbaan.”
Eind vorig jaar struinde ze wat rond op Facebook, toen ze iets voorbij zag komen over de campagne 'Laat je sportclub niet in zijn hemd staan'. Met de 'maak kennis met tennis-problematiek' in haar achterhoofd kwam ze op het idee voor een ballentuin: een tennisveldje voor de jongste jeugd, waarop ook gevoetbald en gebasketbald kan worden. “De dag erna heb ik gelijk m'n plan ingeleverd.”
Koopmans heeft bij het tekenen van de ballentuin een pannaveldje als basis genomen. “Op dit jeugdtennisveld – grootte: driekwart van een normaal tennisveld - kun je prima overdwars een voetbal- en een basketbalveldje neerleggen. Zo komen ook kinderen die in eerste instantie willen basketballen of voetballen met tennis in aanraking. De veldjes van de Richard Krajicek Foundation zitten ook op een dergelijke manier in elkaar.”
“Het is zo belangrijk om bij de jeugd te beginnen”
Met deze ballentuin denkt Koopmans kinderen in de leeftijd 4 tot 13 jaar enthousiast te kunnen maken voor de sport. Volgens haar is de tweede stap dat ze lid worden van de tennisclub en vervolgens vriendjes of vriendinnetjes of zelfs hun ouders meenemen. “Tijdens het puberen stoppen ze misschien even met tennissen, maar de kans dat een volwassene gaat tennissen is veel groter als hij of zij ooit al eens getennist heeft. Daarom is het zo belangrijk om bij de jeugd te beginnen.”
Waar de ballentuin precies komt te liggen weet Koopmans nog niet. “Wij hebben naast onze twee tennisbanen ruimte voor een ballentuin. We zouden hem ook naast de basisschool, met daarop 150 kinderen, kunnen neerleggen. Hierover zijn we nog met de basisschool in gesprek.” Ze realiseert zich dat beide locaties hun voordelen hebben. Komt de ballentuin bij de tennisclub te liggen, dan maken kinderen volgens Koopmans makkelijker de stap naar de echte tennisbaan. “Ze zien volwassenen tennissen en willen dan zelf ook wel eens op zo'n gravelbaan spelen. Omdat er dan een leuke speelmogelijkheid voor de kinderen is, is het voor de tennissende ouders ook veel makkelijker om hun kinderen mee te nemen naar de tennisbaan. Verder wordt het met zo'n ballentuin als club makkelijker om evenementen te organiseren”, aldus Koopmans die stelt dat het voordeel van een ballentuin naast de school is dat ie daar meer in het zicht ligt en dat de kosten met de school kunnen worden gedeeld.
“In mijn ogen is een ballentuin dé manier om kinderen warm te maken voor tennis"
De tennisvereniging beschikt zelf over de benodigde rackets en ballen, maar hoe komen de dorpskinderen hieraan? “De Mantgumer Tennis Club ligt in de buurt van het multifunctioneel centrum en de buitenschoolse opvang. Die kunnen we, net als de basisschool, een setje rackets en ballen geven, zodat de kinderen lekker kunnen spelen.”
Wanneer de ballentuin daadwerkelijk wordt neergelegd weet Koopmans ook nog niet. “Het bestuur is net als de jeugdcommissie overtuigd van het belang van het goed werven en behouden van jeugdleden. De bestuursleden zijn enthousiast over het idee, zien de mogelijkheden die zo'n ballentuin biedt en willen kijken hoever we met de plannen kunnen komen. Het is nog even de vraag of we dit uit eigen gelden willen realiseren of dat we hiervoor een sponsor moeten zoeken.” Zodra de Mantgumer Tennis Club een ballentuin rijker is, verwacht Koopmans dat overige tennisverenigingen dit voorbeeld zullen volgen. “In mijn ogen is een ballentuin dé manier om kinderen warm te maken voor tennis. Ik vind het fantastisch dat dit idee tot de beste acht behoort. Hoewel ik het met veel plezier doe, is het best hard werken om kinderen bij de tennisclub te krijgen. Dan is het wel fijn als je idee met zo'n nominatie bekroond wordt.”