Home

  LAAT JE SPORTCLUB NIET IN Z'N HEMD STAAN

  Voetbal voor iedereen, op elk moment

  Jong, oud, man, vrouw, getalenteerd, recreant. Op sportpark De Groote Wielen biedt het Brabantse OJC Rosmalen voor ieder wat wils aan. Dankzij een nieuwe aanpak, waarbij nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen wordt gezocht, floreert één van ’s lands grootste voetbalclubs als nooit tevoren.

  Achtergrond: 

  Piet van der Plas, secretaris van OJC Rosmalen, kreeg in november een nieuwsbrief onder ogen waarin aandacht werd besteed aan de campagne ‘Laat je sportclub niet in zijn hemd staan’. “Eerst wilde ik het bericht nog verspreiden binnen de vereniging, maar omdat ons beleid toch kraakhelder is, heb ik zelf gelijk maar onze inzending opgestuurd.”

  ‘Op de traditionele voetbaltijden - avonden en weekenden - zit ons sportpark helemaal vol. Om tot een hogere bezetting te komen en dus ook meer inkomsten te krijgen, bedenken wij voetbalactiviteiten voor iedereen.’ Dat zijn de eerste regels van de inzending van Van der Plas, die aangeeft dat het concept ‘Voetbal voor iedereen’ als een rode draad door de vereniging loopt. “Dit is eigenlijk ontstaan toen we tien jaar geleden verhuisd zijn naar ons huidige sportcomplex. Om geen mensen teleur te hoeven stellen zijn we gaan nadenken over voetbalactiviteiten op andere momenten en voor andere doelgroepen dan de vaste groep mannen tussen de 8 en 35 jaar. Inmiddels kan iedereen bij OJC Rosmalen – ongeacht leeftijd, geslacht of niveau - voetballen op een niveau waarop hij of zij zich thuis voelt.”

  35+

  Het eerste wapenfeit, behorend bij die nieuwe visie en aanpak, was het opzetten van een 35+-competitie op de woensdagavond. Aan deze interne competitie – de mannen spelen op een half veld - doen inmiddels zo’n twintig elftallen mee. “Die mannen komen niet alleen in beweging, maar hebben het ook nog eens heel gezellig. Het komt regelmatig voor dat we na afloop met meer dan honderd man naar de Champions League zitten te kijken. Inmiddels zijn we ook begonnen met 55+voetbal op de donderdagochtend.”

  Bij OJC Rosmalen voetballen de peuters en kleuters tussen 2 en 4 jaar op de woensdagochtend en kinderen van 5 tot en met 8 jaar zijn op hun vrije woensdagmiddag op de velden te vinden. Net als bij veel andere voetbalverenigingen heeft ook het vrouwenvoetbal in Rosmalen een vlucht genomen. “Steeds meer meisjes werden lid – voor talentvolle jongens als meiden heeft de club in samenwerking met de middelbare school in Rosmalen en de KNVB een voetbalopleiding opgericht - en toen veel moeders aangaven ook te willen gaan voetballen hebben we 35+voetbal voor vrouwen in het leven geroepen. Met steun van de KNVB hebben we met FC De Rakt een competitie opgezet waarin zes clubs uit de regio op vrijdagavond 7 tegen 7 spelen.”

  Samenwerking

  Dan zijn er nog twee voetbalvormen onbesproken gebleven. Op zaterdag spelen de twee G-voetbalteams van OJC Rosmalen hun competitie op een half veld en in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, Gezondheidscentrum de Groote Wielen, kinderdagverblijven, Sport Alliantie Rosmalen en de gemeente 's- Hertogenbosch werkt de club mee aan een project dat obesitas bij kinderen moet tegengaan. Van der Plas geeft aan dat de Zondag Topklasser maatschappelijk actief zijn hoog in het vaandel heeft staan. “Dit is ook in onze statuten vastgelegd. In samenwerking met andere partijen doen we er alles aan om de mensen in Rosmalen, Den Bosch en omgeving in beweging te krijgen.”

  “Het is wat vriendelijker allemaal”

  Van der Plas ziet in de regio het voorbeeld van OJC Rosmalen steeds meer gevolgd worden. “Vooral de 35+variant zie je steeds meer terugkomen. Gevraagd naar de belangrijkste opbrengst van het nieuwe beleid komt de secretaris uit bij de veranderde clubcultuur. Tien jaar geleden hadden we veertig vrouwelijke leden, nu zijn dat er 300. Dat doet iets met je vereniging. De mix van verschillende doelgroepen geeft een andere dynamiek, het is wat vriendelijker allemaal.” Bij enkel meer vrouwen is het niet gebleven. Dankzij het beleid van de club en de gunstige nieuwe ligging naast een nieuwbouwwijk is OJC Rosmalen in twaalf jaar tijd van 1200 naar 2250 leden gegaan. Mede dankzij die ledengroei is de club de afgelopen jaren opgeklommen en speelt OJC Rosmalen dit seizoen voor het eerst in de Zondag Topklasse.

  “Tien jaar geleden hadden we veertig vrouwelijke leden, nu zijn dat er 300"

  Vrijwilligers

  Doordat OJC Rosmalen veel verschillende voetbalvormen aanbiedt en steeds meer leden krijgt, heeft de club veel goede vrijwilligers nodig. “Gelukkig hebben we die. Daar doen we als club ook veel moeite voor, zo loopt er momenteel een campagne met de titel ‘Ben jij onze 13e man?’ Verder kunnen nieuwe leden aangeven wat ze doen, zodat we voor bepaalde functies ook gericht mensen kunnen vragen. Onze vrijwilligerscoördinator leidt dit allemaal in goede banen.”

  “Of je het nou hebt over voetballers, trainers, scheidsrechters, bestuurders of overige vrijwilligers: bij OJC Rosmalen vinden we het erg belangrijk om onze mensen zelf op te leiden. Daarbij spelen thema’s als respect en sportiviteit een belangrijke rol. Leden die een studie volgen kunnen bij ons hun (afstudeer)stage lopen. Zo proberen we op zoveel mogelijk manieren onze leden iets bij te brengen. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens.”

  Nominatie

  “Ik vind het hartstikke leuk dat we zijn doorgedrongen tot de top-8. Het geeft in mijn ogen aan dat we goed bezig zijn. Voetballen staat gelijk aan verbinden en de voetbalclub is een belangrijke ontmoetingsplaats in de gemeenschap. Ik hoop dat we met onze ideeën andere verenigingen kunnen inspireren. Als alle verenigingen om zich heen kijken en de samenwerking zoeken, kunnen we met elkaar veel bereiken.”